top of page

Fig. 1: Educatieve presentatie 'Renteboek van de O.-L.-Vrouwekerk uit 1361 gevonden en gerestaureerd'

Archief collegiale O.-L.-Vrouwekerk Aarschot

 

Welkom op de officiële website van het archief van de collegiale O.-L.-Vrouwekerk Aarschot. Hier vind je archieven van de O.-L.-Vrouwekerk en -parochie, het aan deze kerk verbonden O.-L.-Vrouwekapittel waaraan het archief zijn naam ontleent, het begijnhof en vele andere religieus-culturele lokale initiatieven.

Deze archieven worden tot op vandaag bewaard in hun huis van oorsprong, de O.-L.-Vrouwekerk.

                                                                                      

Om je bezoek aan dit archief optimaal voor te bereiden, klik op:

Archieven’, een beknopte historiek van de archiefvormers en de verzameling

Inventarissen’, een overzicht van de toegangen tot de bewaarde archivalia

Raadplegen’, alle praktische informatie over de leeszaal- en online werking 

Contact’, over de bereikbaarheid en de openingstijden van het archief.

BERICHT :

Erfgoeddag 'Beestig' op zondag 23.04.2023. N.a.v. deze editie stelt ons Archief een selectie tentoon van grafiek, foto's en boekillustraties op papier uit de kerkverzameling rond het thema 'Dieren in de Onze-Lieve-Vrouwekerk Aarschot'. Alle info: zie Kerk&Leven Aarschot en uitgebreide bezoekersfolder! 

BERICHT :

Onze volledige archiefcollectie parochiebladen en alle voorlopers van de parochiebladen van 1925 tot nu uit onze parochie kan je voortaan digitaal raadplegen, een schat aan informatie! Enkele titels: 'De Kerkbode', 'Het Kruis', 'KerkelijkLeven/Parochieblad' en 'Kerk&Leven'. Zie de databank Limo, ga naar 'Parochieblad, lokale pagina's en lokale uitgaven'! 

BERICHT :

'Erfgoedweekend maakt school' op zondag 24.04.2022. N.a.v. deze editie presenteerde ons Archief  de tentoonstelling : 'Op zoek naar Aarschots schoolverleden in de collegiale O.-L.-Vrouwekerk' met doorlopend

toelichtingen bij de collectiestukken. In en rond het monument geleide bezoeken aan de grafzerken van enkele grondleggers van Aarschotse scholen in de 18de en 19de e.  Evenement omkaderd door de publicatie van een schoolreglement van 1794 uit de collectie, zie: 'Het Oude Land van Aarschot', 2022/1 en onze bijdragen in 'Kerk&Leven Aarschot'

BERICHT :

Volg het nieuws uit ons Archief ook op www.instagram.com/archiefOLVkerk

BERICHT :

Ingevolge de maatregelen die de federale regering op 26/10/2021 en daarna i.v.m. het indijken van de verspreiding van het coronavirus heeft afgekondigd, nam het Archief van de collegiale O.-L.-Vrouwekerk Aarschot de volgende voorzorgsmaatregelen:

- bezoeken zijn enkel mogelijk na reservatie  

- mondmaskerdracht en anderhalvemeterregeling worden nageleefd

- we doen al het mogelijke om, voor zover toegestaan, een raadpleging van het Archief op een verantwoorde wijze mogelijk te maken, mogelijks in een ruimere kerklocatie

- we blijven bereikbaar via email

Los hiervan maken we onze archiefbezoekers graag attent dat onze inventaris, onze deelinventaris weekbladen en alle parochieregisters uit de collectie gedigitaliseerd zijn en online kunnen geconsulteerd worden

(zie verder: klik op de links in rubriek 'inventarissen').

We hopen van harte dat u in goede gezondheid verkeert, we houden u op de hoogte en onze groet !

 

BERICHT :

Op uitnodiging van de Kerkraad en de pastoor verleende het Archief zijn medewerking aan de nieuwe inrichting van de expositieruimte van de kerk vanaf 31.10.2021.  Welkom!

Meer uitgebreide toelichtingen bij elk van de tentoongestelde items, zie: 'Kerk&Leven Aarschot' en in 'Het Oude Land van Aarschot' .  Zaalteksten aanwezig in de expositieruimte. 

BERICHT :

Sedert 2020 is ons archief partnerorganisatie van een nieuw, grootschalig initiatief 'Medieval Manuscripts in Flemish Collections.  1000 jaar handschriften in kaart gebracht'.  Tal van middeleeuwse handschriften uit de archiefcollectie, opnieuw beschreven en gefotografeerd, worden in deze internationale beeldbank in de kijker gezet! 

Meer uitgebreide toelichting, zie 'Kerk&LevenAarschot' 2021/1, 2021/8, 2022/46 en 2022/51. We houden je op de hoogte !

BERICHT :

'Erfgoedweekend' blaast 20 kaarsjes uit. N.a.v. deze feesteditie presenteert ons Archief  de tentoonstelling : 'Nota's en notitieboeken uit de collectie'. 

za 24 - zo 25.04.2021, 11u-15u

Plaats: in de ruime kerklocatie van de collegiale O.-L.-Vrouwekerk

Meer over de tentoonstelling, zie:

- www.erfgoeddag.be 

- 'Kerk&Leven Aarschot', 2021/16 

                                             

  c2020             

bottom of page